Kaikessa tekemisessä on aina se punainen lanka. Joskus vahvempana visiona, toisinaan se voimistuu työn edetessä. Ompelussa, kuten kaikessa muussakin harrastuksessa, tarvikkeilla ja materiaaleilla on suuri merkitys siihen, että tekeminen on mielekästä ja homma etenee. Ompelussa, teitpä sitten käsin tai koneella, lanka on aina mukana. Se, millaista lankaa käytät, ei kuitenkaan ole yhdentekevää. Sillä on vaikutusta siihen, miten työ etenee ja millainen on lopputulos.
Kuulin kerran tarinan, jossa oli tehty suuri peitto tilkkuillen eli ommeltavia saumoja oli aika moinen määrä. Kankaina oli käytetty omasta varastosta vuosia olleita aarteita ja tarkoitus oli ollut tehdä koko työ jo olemassa olevilla materiaaleilla. Lankoina oli käytetty vanhoja puuvillalankoja ja erään marketin isoja, halpoja rullia. Kun peitto oli saatu valmiiksi ja käyttöön, sen päällä makoillessa oli rutina alkanut kuulua. Saumat ratkeilivat, sillä lanka ei kestänyt yhtään vetoa.
Tässä oli säästetty väärässä kohtaa eli vaikka vanhemmat puuvillakankaat monesti ovat täysin käyttökelpoisia ja usein laadultaan jopa parempia kuin nykyiset puuvillat, langoissa tämä ei päde. Varsinkin puuvillalanka haprastuu vuosien saatossa ja nuo halpislangat, jos niillä onnistuu saamaan hyvän tikin koneeseen, eipä ne vanhoja lankoja juuri paremmin saumassa kestä.
Kannattaakin oikeasti kiinnittää huomiota siihen, millaisella langalla ompelet. Tee vaikka vetotesti. Kokeile, miten helposti lanka menee käsin vetämällä poikki. Jos se napsahtaa helposti poikki, miten se voisi kestää ommellussa saumassa? Ja yleensä se sauma ratkeaa juuri sillä hetkellä, kun sen ei pitäisi.
Jotkin langat myös ovat epätasapaksuja eli lanka on toisesta kohtaa ohuempi ja toisesta paksumpi. Tai sitten niiden pinnassa on epämääräistä höytyvää. Lankahan kulkee koneessa ohjaimien ja kiristimien välissä, jolloin tikki on tasainen eikä kiristä ompeleessa. Jos langasta irtoaa sen kulkiessa kiristimien välistä nukkaa, ei se päädy ompeleeseen vaan koneen sisälle ja eipä tuo ylimääräinen nöyhtä koneen sisällä ainakaan paranna koneen toimivuutta. Jos lanka taas on toisesta kohdasta paksumpi tai siinä on paksuja kohtia, ei se kiristy samalla tavalla kuin ohuemmassa kohdassa. Langan kireyttähän pitäisi tuollaisella langalla ommellessa säätää jatkuvasti, jotta se kiristyisi tasaisesti ommellessa. Ja tuohan ei toimi. Sama ongelma tulee epätasapaksuissa langoissa myös sitä alalankana käytettäessä, eli lanka ei puolaudu tasaisesti eikä se myöskään ommellessa kiristy oikein.
Langoista ylivoimaisesti paras, omaan vuosien käyttökokemukseen luottaen, on Gütermannin Mara 120. Se toimii niin ompelukoneessa, saumurissa kuin peittarissakin ja takuuvarmasti saumat kestävät. Tuo lanka myös kestää kuuman silitysraudan eikä sula raudan pohjaan työtä silitettäessä. Gütermannin Perma Core on taas tuosta ”aidosta” Gütermannista kovempi lanka, sillä siinä on paksumpi polyester ydinlankana. Tässä minusta hieman johdetaan kuluttajia harhaan, sillä Gütermannin hyvällä maineella myydään kahta erilaatuista lankaa eli oikeaa Maraa ja tuota Perma Corea. Mistä sen sitten erottaa? Ensimmäiseksi tietenkin hinnasta ja kylläpä eron huomaa myös käytössä.
Summa summarum. Älä säästä langoissa! Teitpä sitten kokonaan uuden tuotteen tai vaikkapa korjaat vanhaa, ei mitään kannata ommella huonolla langalla. Se jos mikä harmittaa, kun saat työn valmiiksi ja lopputulos ei kestä. Tai sitten se ompeluun varattu aika menee koneen kanssa säätämiseen, kun tikki ei ole hyvä. Eli kun ompelet, ompele kestävästi hyvällä langalla!