Olen useammassa yhteydessä viime viikkojen aikana lukenut tekstejä ja kuunnellut podcasteja siitä, miten pukeutumisessa ja vaatevalinnoissa voi kiinnittää huomiota tuotteiden laatuun, kestävyyteen ja ylipäätään kestävämpään kulutusmalliin. En voi sanoa olevani millään osin malliesimerkki tuolla saralla ja petrattavaa riittää, vaikka vaatekaappini on käynyt läpi useamman konmarituksen. Nykyisin, kun on saatavana niin ihania kankaita ja kaavojakin löytyy vaikka miten, olen huomannut hankkivani huomattavasti vähemmän valmiita vaatteita kuin aiemmin. Monen valmiin vaatteen kohdalla huomaan, että osaisin tehdä tämän itsekin ja varsinkin työn laatuun on tullut kiinnitettyä aiempaa jopa enemmän huomiota. Itse ommellen voi tekniseen toteutukseen kiinnittää enemmän huomiota ja vaatteesta tulee juuri sellainen, kuin haluaa. Usein miten…
On ollut ihanaa huomata, että varsinkin lasten vaatteita ommellaan todella paljon ja varmastikin jokainen somea seuraava ompeluihminen on tänä kesänä bongannut röyhelömekon, jos toisenkin. Kuvia on ollut ihana selata ja niistä saa vinkkejä kaavamuutoksista ja siitä, miten eri kuosilla sama malli voikin näyttää niin erilaiselta. Tulee oikein himo hamstrata kankaita ja kerätä kaavakirjoja ja -lehtiä lisää hyllyyn odottamaan inspiraatiota ja vaatetarvetta.
Ompeluharrastuksessa on myös hyvä kiinnittää huomiota siihen, millaisista materiaaleista ompelee. Halpa ja hyvä harvoin kulkee käsikädessä, jos ei satu mega-alelaarista löytämään jotain huippulaatuista. Entäpä sitten kone, jolla ompelet, lanka, jonka koneeseen pujotat tai neula, jolla teet tikin kankaaseen?
Edulliset koneet, joita saa marketeista ostettua, ei ole tehty kestämään. Jo niiden hinta tai viimeistään paino kertoo siitä. Marketkoneiden ongelma ei ole pelkästään se, että ne harvoin toimivat niin kuin koneen pitäisi, vaan niiden korjaaminen ei ole kannattavaa. Pikkuvika vaikkapa puolauksessa saattaa olla osaavallekin mekaanikolle suurempi työ kuin toisen koneen koko huolto, eikä vian korjaus tai perushuoltokaan muuta koneen ominaisuuksia sen paremmaksi. Halpojen saumureiden käyntiääni muistuttaa traktoria, langoitukseen tarvitsee usein kolmannen käden ja pitkät hermot.
Kaunis laatikollinen ihania, erivärisiä lankoja parilla eurolla ja toisaalla myytävä saman hintainen peruslankarulla. Jos tarkemmin vertaa lankoja, niiden rakenne on erilainen. Edulliset langat ovat karvaisia, niissä on paksumpia kohtia ja viimeistään vetotesti kertoo totuuden. Kuinka kestävä on sauma ommeltuna huonolla, helposti katkeavalla langalla?
Neula on usein se viimeinen juttu, johon puututaan, kun kone takkuaa tai ommel ei ole nätti. Neuloissa, aivan kuten langoissakin, on eroja ja neula tulisi aina valita ommeltavan materiaalin mukaan. Neulojakin on siis erilaisia aivan kuten lankoja on erivärisiä! Halvat, prässätyt neulat taipuvat herkästi ja niiden kärki katkeaa. Taipuneella neulalla ommellessa voi pahimmassa tapauksessa rikkoa konetta, jos se osuu väärään kohtaan koneen sukkulassa. Hyvälaatuinen neula ei koskaan taivu, se menee poikki ja vieläpä neulansilmän yläpuolelta, jottei katkennut kärki tipu koneen sisuksiin tai lennä ties minne.
Pieniä, mutta tärkeitä juttuja. Mutta entäpä se kestävä, ekologisempi kulutus ompeluharrastuksessa? Vaikka leikkaisit kankaan kuinka siististi ja ompelisitkin sen täydelliseksi vaatteeksi, onko se sen ekologisempi valinta, jos työssä käytetty lanka ei kestä käyttöä tai saumat rikkoontuvat huonon neulan takia? Hyvälaatuinen lanka ja ehjä neula, niin kunnossa oleva kone toimii ilman ylimääräisiä säätöjä. Kokeile vaikka!
Ommellaan jatkossa hyvillä laitteilla, kestävällä langalla ja oikeanlaisilla neuloilla,
niin itse tehty tuotekin kestää!